På sena eftermiddagen torsdagen den 15 april samlades ett tjugotal nyfikna Chalmerister för att ta del av den imponerande teknikbyggnadens alla funktioner och höra om de utmaningar som teknikerna har för att all avancerad teknik skall fungera.

Besöket kom till genom en intressant diskussion på ett av Ingenjörsföreningens spexkalas! Håkan EG Andersson V76 tyckte att han ville bidra till föreningen och eftersom han jobbar inom Skanska så föreslog han ett studiebesök i det han kallar ”hjärtat på nya Karolinska”. Naturligtvis nappade vi på det förslaget. När vi annonserade besöket fick vi mer än dubbelt så många anmälningar som man kunde ta emot. Därför lottades platserna ut bland alla som sökt. På grund av det stora intresset kommer Håkan att fundera på om han kan ordna en repris.

NKS presentation

Nåväl, vi samlades i ett konferensrum först för att lyssna på Anders Wiklund, som är Technical Design Manager Mechanical & Logistic på Skanska. Visserligen är han KTH:are, som Håkan påpekade, men vi accepterade honom i alla fall! Anders gjorde en intressant presentation och informerade om flera av de sofistikerade tekniska lösningar som gjort i sjukhuset. Den totala byggytan kommer att bli 340 000 m2 och det kommer att vara totalt 600 platser (enkelrum).

 

Något som imponerade på besökarna var den omfattande anläggningen för att säkerställa elkraftförsörjningen även vid strömavbrott från det allmänna elnätet. Man har installerat ett stort antal 18-cylindriga dieselmotorer som driver elgeneratorer på vardera 2 MW. Dessa kan startas på 3 sekunder. För att klara elförsörjningen under den tid det tar att starta dieselaggregaten, genereras strömmen via ett antal svänghjul som väger 7 ton vardera och roterar med 3600 rpm.

Åtgärderna för att hålla nere energiförbrukningen var minst sagt imponerande. Kravbilden på energisidan är väldigt ambitiös och har krävt avancerade lösningar. Miljön i varje rum kan styras individuellt. Belysningen släcks automatiskt när ingen är i en lokal osv.

Sedan informerade Peter Westhammar från COOR Service Management om hur de skall förvalta och driva hela anläggningen. De är inne i ett väldigt expansivt skede under uppbyggnaden av sin organisation. De är i dagsläget en relativt liten styrka men skall i den fullt utbyggda organisationen vara ett antal hundra medarbetare.

Rundvandring NKS

Efter dessa intressanta presentationer som märkbart förlängdes  av den frågvisa församlingen, gav vi oss ut i huset för att studera anläggningen i verkligheten, där även Lars Muhola från Skanska guidade.  Vi fick se en imponerande anläggning i flera plan och det tog en bra stund att vandra runt med den nyfikna skaran.

NKS landgång

Som avslutning bjöds vi på en välsmakande landgång modell större av Skanska. Som tack för det mycket intressanta studiebesöket överlämnade vi varsin CING sångbok till Anders, Peter, Lars och Håkan. Detta ledde till att vi spontant tog upp ”Livet är härligt”. De som inte gått på Chalmers såg lite undrande ut men fick fenomenet förklarat för sig efteråt.