Torsdagen den 28 april samlades ett 20-tal förväntansfulla Chalmerister utanför PostNords mest moderna brevsorteringsterminal i Rosersbergs industriområde mellan Stockholm och Arlanda. 

DSC00520

Vi togs emot och hälsades välkomna av Mats Johannesson CIZ 07, som är chef över alla terminaler i PostNord. Mats presenterade PostNord och han gav också uttömmande svar på alla besökarnas frågor, samtidigt som vi bjöds på öl/vatten och macka. De flesta har egna erfarenheter av Postförsändelser som kommit på avvägar eller hört talas om allehanda historier under många år och passade på att få svar på sina funderingar. Som ofta visade det sig lite annorlunda när man får saker förklarade av någon initierad. Efter en gedigen genomgång av bakgrunden till etableringen och framtidutsikterna var det dags att bege sig ut i terminalen.

DSC00522

Att vandra runt på en yta av 50 000 m2 tar tid, speciellt när man skall gå runt med nyfikna och intresserade ingenjörer som gärna vill dyka ner i tekniska utrustningar. Vi fick följa brevets väg genom terminalen alltifrån upptömningen av postsäckar från brevlådetömningarna, till utlastningen till bil- och tågtransporterna. Det var en höggardig automation som visades upp och spännande att se hur avancerad utrustning som används för att möjliggöra sortering av brev i en hastighet av upp mot 40000 brev per timma i de mest avancerade maskinerna.

DSC00527